KrĂŒptoraha juhend

Krüptoraha on krüptograafia abil kaitstud digitaalne või virtuaalne valuuta, mille puhul on tehinguid peaaegu võimatu võltsida. .. Näita rohkem

Krüptovaluutade idee

Idee digitaalsest valuutast, mida saab luua ja vahetada elektrooniliselt ilma keskasutuste või valitsuste sekkumiseta, on olnud olemas juba aastakümneid.

Sellise valuuta esimesed ilmingud pärinevad 1980. aastatest, kui teadlased, nagu David Chaum, hakkasid uurima krüptograafia võimalusi digitaalsete tehingute salvestamiseks.

Üheks tuntuimaks varajasemaks digitaalvaluuta kontseptsiooniks oli DigiCash, mida Chaum ja tema kaastöötajad hakkasid arendama 1990ndate alguses. DigiCash kasutas krüptograafilisi meetodeid, et võimaldada kasutajatel saata anonüümseid makseid interneti kaudu, ilma et nende identiteet või saadetav rahasumma oleks avalikustatud. DigiCash ei saanud siiski kunagi populaarseks mitmete tehniliste ja õiguslike probleemide tõttu.

Teine mõjukas digitaalse valuuta kontseptsioon oli B-money, mille pakkus välja Wei 1998. aastal Dai. B-raha idee põhines detsentraliseeritud arvutivõrgul, mis säilitaks kõigi tehingute avalikku registrit, tagades maksete turvalisuse ja läbipaistvuse. B-raha peeti eelkäijaks plokiahela tehnoloogiale, mis on paljude kaasaegsete krüptovaluutade, näiteks Bitcoin, tehnoloogia aluseks.

1990ndatel ja 2000ndate alguses tehti veel mitmeid katseid luua digitaalvaluutasid, kuid ükski neist ei saavutanud edu ega lahendanud turvalisuse ja anonüümsuse probleeme. Alles 2009. aastal, kui tekkis Bitcoin, hakkas digitaalse valuuta kontseptsioon lõpuks hoogu võtma.

Krüptovaluutasid kasutatakse nüüd laialdaselt mitmesugustel turgudel, sealhulgas krüptovaluuta kasiinodes.

Peamised küsimused krüptovaluutade kohta

Mis on krüptoraha?

Krüptoraha on digitaalne või virtuaalne valuuta, mis kasutab turvalisuse tagamiseks krüptograafiat.

Kuidas vahetada krüptoraha?

Krüptoraha saab rahaks muuta, müües ja vahetades seda fiat-valuuta (nt USD, EUR, GBP) vastu.

Kas krüptoraha on raha?

Krüptoraha ei ole seaduslik maksevahend, kuid seda peetakse kaubaks või varaks.

Kas krüpto on hea investeering?

Krüptoraha volatiilsus teeb sellest kõrge riskiga investeeringu.

Kas ma võin krüpto välja maksta?

Jah, krüptoraha saab vahetada fiat-valuuta vastu, müües seda.

Bitcoin

Bitcoin sai alguse 2008. aastal, kui Satoshi Nakamoto kirjeldas uut digitaalset rahasüsteemi, mis ei vaja keskvalitsust. Valge paber avaldati 31. oktoobril 2008. 2009. aastal avaldas Nakamoto Bitcoini tarkvara, mis võimaldas inimestel võrku ühenduda ja alustada “kaevandamist”.

“Kaevandamine” on protsess, mille käigus inimesed lisavad tehinguid bitcoini ahelasse ja saavad tasu eest uusi bitcoine.

Esimene bitcoini tehing toimus 9. jaanuaril 2009 (mõned allikad väidavad, et 12. jaanuaril), kui Nakamoto saatis 10 bitcoini arvutiteadlasele Hal Finney’le. Esialgu kahtlesid mõned inimesed, kas bitcoin saab populaarseks, ja muretsesid selle kasutamise pärast ebaseaduslikuks tegevuseks. Sellegipoolest kasvas bitcoini populaarsus ja väärtus.

2010. aastaks kasutasid inimesed bitcoini online-makseteks ja bitcoini hind tõusis kiiresti, jõudes 2010. aasta mais 1 USA dollarini bitcoini kohta.

Ethereum

2015. aastal käivitati uus krüptoraha Ethereum, mis tõi turule uue kontseptsiooni – nutilepingu. Nutilepingud on plokiahelasse salvestatud isetehtud lepingud. Nad võivad automaatselt jõustada lepingu tingimusi, kui teatavad tingimused on täidetud.

See uuendus on avanud võimalusi detsentraliseeritud rakenduste jaoks, nagu finantsteenused, tarneahela juhtimine ja hääletussüsteemid.

Krüptoraha maailmas levinud pettused ja turvarikkumised on rõhutanud vajadust tugevdada turvameetmeid ja suurendada läbipaistvust. Need sündmused on kiirendanud ka plokiahela tehnoloogia arengut, kuna arendajad on püüdnud tekkinud probleeme lahendada.

Ethereum ja arukate lepingute kontseptsiooni tekkimine on näidanud plokiahela tehnoloogia potentsiaali minna kaugemale krüptoraha tehingute hõlbustamisest. Võimaldades detsentraliseeritud rakenduste arendamist, on plokiahelal potentsiaali mõjutada paljusid tööstusharusid ja muuta meie suhtlemist tehnoloogiaga.

Litecoin

Kuigi see on väga sarnane Bitcoin, pakub Litecoin suuremaid uuendusi, sealhulgas kiiremaid makseid ja protsesse, mis võimaldavad rohkem tehinguid.

Lisaks kasutab Litecoin teistsugust kaevandamisalgoritmi Scrypt, mis on vähem sõltuv suure jõudlusega arvutiseadmetest kui Bitcoin kasutatav SHA-256 algoritm. See võimaldab lihtsamatel kasutajatel, kellel puuduvad spetsiaalsed kaevandamisseadmed, osaleda Litecoin võrgu hooldamises.

Litecoin samuti on selle plokkide genereerimise aeg oluliselt lühem (umbes 2,5 minutit võrreldes Bitcoin 10 minutiga), mis tähendab kiiremat kinnitamist ja väiksemat tõenäosust, et tehingud takerduvad. Neil põhjustel nimetatakse Litecoin mõnikord Bitcoin hõbedaseks versiooniks.

Ripple

Ripple’i saab kasutada igasuguste tehingute, mitte ainult krüptovaluutade jaoks. Ripple’i välja töötanud ettevõte on teinud koostööd erinevate pankade ja finantsasutustega. See on nn “altcoin”, mida kasutatakse Bicoini alternatiivina.

See alternatiivsete krüptovaluutade sort püüab laiendada digitaalvaluutade ökosüsteemi, pakkudes mitmesuguseid uuendusi, lahendusi ja funktsioone, mis erinevad Bitcoin, näiteks kiiremaid tehinguid või väiksemaid tasusid.

Ripple sistema, tuntud ka kui XRP, on üks tuntumaid ja enimkasutatavaid altcoin’e ning seda hinnatakse sageli selle innovaatiliste lahenduste tõttu finantssektoris, eelkõige ülekannete ja rahvusvaheliste maksete valdkonnas.

Krüptovaluutade liigid

Krüptovaluutasid võib olla mitut liiki, kuid need võib jagada järgmistesse rühmadesse:

  • Maksekrüptovaluutad: need krüptovaluutad on mõeldud kaubeldavaks, sarnaselt fiat-valuutaga. Need võivad olla Bitcoin, Ethereum, Litecoin või Dash.
  • Utility tokenid: Need krüptovaluutad on mõeldud selleks, et võimaldada juurdepääsu konkreetsele teenusele või tootele. Näiteks, Filecoin (FIL), mis võimaldab kasutajatel salvestada andmeid detsentraliseeritud võrgus, või Golem (GNT).
  • Stabiilsed krüptovaluutad (stablecoins): need krüptovaluutad on seotud traditsioonilise vääringuga, näiteks USA dollar või euro. See tähendab, et nende väärtus on suhteliselt stabiilne. Näiteks, Tether (USDT) ja USD Coin (USDC).
  • Keskpankade digitaalvaluutad (CBDC): neid krüptovaluutasid annavad välja keskpangad. Need on veel arengu algstaadiumis, kuid neil on palju potentsiaali, näiteks Crypto Yuan.

Kuidas osta krüptovaluutasid?

Kui te mõtlete, kuidas krüptovaluutasid turvaliselt osta, peaksite järgima paari lihtsat sammu:

1. Platvormi valimine

Esimene samm on otsustada, millist platvormi kasutada. Tavaliselt saab valida traditsiooniliste maaklerite või spetsialiseerunud krüptovaluutabörside vahel.

  • Traditsioonilised maaklerid. Need on veebimaaklerid, kes pakuvad krüptoraha, aga ka muid finantsvarasid, näiteks aktsiaid, võlakirju ja ETF-e, osta ja müüa.
  • Krüptoraha börsid. On palju krüptovaluutabörse, mis pakuvad erinevaid krüptovaluutasid, rahakoti hoidmise teenuseid, intressikontosid ja muud. Paljud börsid võtavad tasu sõltuvalt varast.

Erinevate platvormide võrdlemisel arvestage pakutavaid krüptovaluutasid, tasusid, turvaelemente, hoiu- ja väljavõtmisvõimalusi.

2

Kui olete platvormi valinud, peate kauplemisega alustamiseks oma kontole raha eraldama. Enamik krüptovaluutabörse võimaldab kasutajatel osta krüptovaluutasid fiat- (st valitsuse väljastatud) valuutade, näiteks USA dollari, Briti naela või euro abil oma deebet- või krediitkaardiga – kuigi see on sõltuvalt platvormist erinev.

Krediitkaardiga tehtavaid krüptovaluuta oste peetakse riskantseks ja mõned börsid ei toeta neid. Mõned krediitkaardiettevõtted ei luba ka krüptovaluutatehinguid. Seda seetõttu, et krüptovaluutasid peetakse väga ebastabiilseks. Samuti on pangakaardimaksed üsna kallid ja võivad olla kuni 4% ostetud krüptovaluutade väärtusest.

Mõned platvormid aktsepteerivad ka ACH-ülekandeid ja ülekandeid. Aktsepteeritud makseviisiddai ja aeg, mis kulub hoiuste või väljamaksete töötlemiseks, on platvormiti erinevad. Ka hoiuste kinnitamiseks kuluv aeg on erinev. See sõltub makseviisist.

3. Korralduse esitamine

Korralduse saate esitada oma maakleri või börsi veebipõhise või mobiiliplatvormi kaudu. Kui kavatsete osta krüptovaluutasid, saate seda teha, valides “osta”, valides tellimuse tüübi, sisestades krüptovaluutade summa, mida soovite osta, ja kinnitades tellimuse. Sama protsess kehtib ka krüptovaluutade “müümise” puhul.

Krüptovaluutadesse investeerimiseks on ka muid võimalusi. Nende hulka kuuluvad sellised makseteenused nagu “PayPal”, “Cash App” ja “Venmo”, mis võimaldavad kasutajatel krüptovaluutasid osta, müüa või hoida.

Kuidas hoida krüptovaluutasid?

Kui krüptovaluutad on ostetud, on oluline neid säilitada. Krüptovaluutasid hoitakse tavaliselt krüptovaluutade rahakottides, mis on füüsilised seadmed või veebipõhine tarkvara, mis on mõeldud teie krüptovaluutade privaatvõtmete hoidmiseks.

Mõned börsid pakuvad rahakoti teenuseid, nii et saate krüptoraha hõlpsasti salvestada otse platvormi kaudu. Siiski ei paku seda kõik börsid ja maaklerid. Samuti ei ole te krüptoraha täielik omanik(mitte teie võtmed, mitte teie mündid).

Valida saab erinevate rahakoti pakkujate vahel. Kasutatakse mõisteid “kuumrahakott” ja “külmrahakott“:

  • Kuumad rahakotid: Kuumad rahakotid viitavad krüptovaluutade säilitamisele, kasutades veebipõhist tarkvara, et kindlustada oma varade privaatvõtmed.
  • Külm rahakott: Erinevalt kuumadest rahakottidest on külmad rahakotid (tuntud ka kui riistvaralised rahakotid) elektroonilised seadmed, mis ei ole ühendatud internetti ja hoiavad teie privaatvõtmeid.

Kas krüptovaluutad on turvalised?

Krüptovaluutade loomisel kasutatakse tavaliselt plokiahela tehnoloogiat. See on küllaltki keeruline tehniline protsess, kuid selle tulemuseks on krüptoraha tehingute digitaalne logi, mis vähendab häkkerite rünnakute tõenäosust.

Lisaks nõuavad sellised tehingud kahefaktorilist autentimisprotsessi. Näiteks võidakse küsida tehingu alustamiseks kasutajanime ja parooli.

Kõik need turvameetmed ei tähenda siiski, et krüptovaluutad on haavatamatud. Häkkerid tabasid Coinchecki 534 miljonit dollarit ja BitGraili 195 miljonit dollarit. Nendest said 2018. aasta kaks suurimat krüptoraha varguse juhtumit. Seni on häkkeritel õnnestunud varastada miljardite USA dollarite väärtuses krüptoraha.

Erinevalt valitsuse tagatud rahast sõltub krüptovaluutade väärtus täielikult pakkumisest ja nõudlusest, välja arvatud stabiilsed krüptovaluutad nagu USDC või USDT. See võib põhjustada järske kõikumisi, mis võivad investoritele tuua märkimisväärset kasu või suuri kahjusid.

Lisaks on investeeringud krüptovaluutadesse regulatiivselt palju vähem kaitstud kui traditsioonilised finantstooted, näiteks aktsiad, võlakirjad ja investeerimisfondid.

Järeldused

Krüptovaluutad on uus ja arenev tehnoloogia, millel on potentsiaali muuta revolutsiooniliselt meie rahaülekandeid ja äritegevust. Krüptovaluutadel on traditsiooniliste fiatvaluutade ees mitmeid eeliseid, sealhulgas nende detsentraliseeritud olemus, läbipaistvus, turvalisus ja muutumatus. Samuti tõstavad nad esile ülekannete kiire, odava ja väga tõhusa teostamise.

Siiski on krüptovaluutadel ka puudusi, näiteks nende volatiilsus ning pettuse ja pettuse võimalus. Krüptovaluutad nõuavad ka veidi rohkem kui algteadmisi ja võivad olla algajatele kasutajatele mõnevõrra segadust tekitav.

KasiinoGuru.ee
KasiinoGuru.ee

Kasiino ja hasartmÀnguspetsialist