UNO reeglid – kuidas õppida mängima?

Öeldakse, et geniaalsus peitub lihtsuses. Seda illustreerivad kõige paremini rikkalikuks ajaviiteks mõeldud kaardimängud, mille väike pakend võimaldab seda meelelahutust kasutada ühe graatsilise käeliigutusega. Mänguprotsessid, mis arendavad strateegilist mõtlemist, diplomaatilisi oskusi, käelist osavust ja loomingulisi võimeid, on kodeeritud 5-minutilisse infovoosse, mis antakse algajale mängijale, pannes ta “algusse”, määratledes seega mängu põhireeglid ja traditsioonilise dünaamika. Visa Ülejäänud on iga mängija improviseeritud käikude tulemus. Nii et arvake, millest me siinkohal räägime? Loomulikult Uno kaardimängu reeglitest.


UNO kaardimängu küsimused

❓Kui vana ma saan Unot mängida?

Uno on soovitatav alates 7. eluaastast.

❓ Mis on Uno eesmärk?

Viska kõik oma kaardid võimalikult kiiresti ära ja teeni võimalikult vähe punkte.

❓ Mitu kaarti moodustab traditsioonilise Uno paki?

Traditsiooniline uno-pakk koosneb 108 värvilisest kaardist, millel on erinevad tähendused.

❓ Mitu mängijat saab Unot mängida?

Uno on mõeldud 2 kuni 10 mängijale.

❓Millised kaardid moodustavad Uno paki?

19 sinist kaarti 0-st 9-ni (ainult üks kaart 0-ga)

19 rohelist kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart 0-ga)

19 punast kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart 0-ga)

19 kollast kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart 0-ga)

8 tegevuskaarti “Võta 2 lisakaarti ” – 2 sinist, rohelist, punast ja kollast kaarti

8 tegevuskaarti “Pöörake suunda ” – 2 kummalegi sinisele, rohelisele, punasele ja kollasele

8 tegevuskaarti “Jätab käigu vahele ” – 2 kummalegi sinisele, rohelisele, punasele ja kollasele

4 musta tegevuskaarti “Ma tellin värvi järgmisele mängijale järgmiseks mänguvooruks

4 musta tegevuskaarti “Ma tellin värvi teise mängija mänguvooruks ja sa võtad pakist 4 lisakaarti”4 musta tegevuskaarti “Ma tellin värvi teise mängija mänguvooruks ja sa võtad pakist 4 lisakaarti”

4 tühja kaarti, mida saab muuta nii, nagu soovite.

Sisukord

UNO kaardid – ajalugu

Kui 1971. aastal lõi meesjuuksur Merle Robbins selle nüüdseks klassikalise kaardipaki, et visuaalselt selgitada oma pojale mängu “Karussell ” reegleid, ei osanud keegi, isegi mitte tema ise, oma kõige metsikumates unistustes ette näha, milliseks see pisike isa-poja konflikt kujuneb. Pärast mitmeaastast säästmist müüdi see kaardipakk Merle Robbinsi töökohas, meeste ilusalongis. Kui selle kaardimängu populaarsus kasvas, tundis International Games selle mängu vastu huvi ja 1981. aastal, pakkudes 50 000 USA dollari suurust autoritasu mängu autoriõiguse eest, avas ta ametlikult uue peatüki selle mängu ajaloos. Peaaegu 40 aastat hiljem on selle kaardipaki levitamine nüüdseks mänguasjade hiiglase Matteli kontrolli all ja seda on müüdud üle 151 miljoni eksemplari 80 riigis.

viimased 40 aastat on tõepoolest mõjutanud mängu erinevate vormide (isegi UNO*, Uno Flip**, Uno Junior jne) arengut, et rahuldada erinevate mängijate (või mängijate rühmade) vajadusi. Uno online on ka mängijate seas populaarne mäng – mängimiseks ei pea minema peole ega kutsuma sõpru. Proovige mängu veebiversiooni ja te näete, et see on sama lõbus! Pealegi on traditsioonilise Uno reeglid samad nii online kui ka tavaliste kaartide puhul.

* Uno online – Uno online’is valid kaaslased internetis, nii et saad mängida Uno fännidega üle kogu maailma. Reeglid on samad nii Uno kui ka tavaliste kaartide puhul, kuid Uno online on veelgi põnevam, sest seal on mitmesuguseid heli- ja visuaalseid efekte. Kuigi Uno reeglid ei ole Leedu online-versioonis kättesaadavad, teeb paar mängu kõik selgeks.

**UnoFlip – Uno on mäng, kus pärast spetsiaalse kaardi äraviskamist keeratakse kaardid ümber ja mängitakse seejärel teise poolega. See Uno lauamäng on traditsioonilisest mängust veidi erinev.

Kuidas mängida UNO-d?

Uno on mõeldud mängimiseks 2 kuni 10 mängijaga. Traditsioonilise Uno mängu alustamiseks on oluline mõista kaartide tähendust,

Peamised neist on järgmised:

19 sinist kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart, millel on 0)

19 rohelist kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart on 0)

19 punast kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart 0-ga)

19 kollast kaarti – 0 kuni 9 (ainult üks kaart 0-ga)

Millest aktiivsed, millel on unikaalne eesmärk, võivad muuta mängijate käikude suunda, tellida soovitud värvi, sundida vastast tõmbama pakist lisakaarte või isegi jätta käik vahele.

8 tegevuskaarti “Võta 2 lisakaarti” – 2 kummalegi sinisele, rohelisele, punasele ja kollasele

8 tegevuskaarti “Pöörake suunda” – 2 kummalegi sinisele, rohelisele, punasele ja kollasele

8 tegevuskaarti “Miss a Move” – 2 kummaski sinist, rohelist, punast ja kollast

4 musta tegevuskaarti “tellin värvi järgmiseks mängijavooruks”

4 musta tegevuskaarti “Ma tellin värvi teise mängija mänguvooruks ja sa võtad pakist 4 lisakaarti”

Millest täiendavad oma kapriiside täitmiseks:

4 tühja kaarti, mida saab muuta nii, nagu soovite.

UNO – aktiivsete kaartide väärtused

Võtke 2 lisakaarti

Kui see kaart on jagatud, on mängija järgmisel käigul kaks võimalikku tulemust: tõmmata kaks kaarti avatud kaardipakist ja jätta käik vahele või tõmmata “trumpkaart” – kaart “Võta 2 lisakaarti” (ei kaalu) – oma käes olevatest kaartidest ja seega anda käik edasi järgmisele mängijale, kelle käigul on samuti kaks võimalikku tulemust: võtta kaardid kaardipakist (ainult et nüüd on neid 4) või panna maha veel üks “Võta 2 lisakaarti” kaart oma kaartidest, mis teeb selle “magusa” kaardipaki

järgmisele mängijale. Nii läheb käik edasi, kuni ühel mängijal ei ole enam “Võta 2 lisakaarti” kui päästerõngast. Ja loomulikult kasvab iga järgmise mängija käiguga lisakaartide hulk kadestamatult kiiresti.

Ma pööran suuna ümber

Selle kaardi asetamine muudab mängijate käikude suuna. Kui mänguratas pööras vasakule (päripäeva), siis pärast selle kaardi heitmist jätkub mäng paremale (vastupäeva), kuni pannakse teine “Pööratud suund” kaart või üks mängijatest “heidab” viimase käes oleva kaardi ära.

Jäta käik vahele

Kui mängija asetab selle kaardi, jätab järgmine mängija, kelle mänguvoor on pärast selle kaardi asetanud mängijat, ühe käigu vahele.

Ma tellin värvi järgmise mängija mänguvooru jaoks

Selle kaardi eripära on see, et seda võib panna mis tahes muu kaardi peale, välja arvatud juhul, kui mängija peab kaardid välja tõmbama (pärast “Tõmba 2 lisakaarti” või kõrgeima kaliibriga “Ma tellin värvi teise mängija mänguvooruks ja sa tõmbad pakist 4 lisakaarti” kaarti). Selle kaardi asetanud mängijal on õigus nõuda, et teine mängija asetaks ühe kindla värvi kaardi, neljast, mis “valitsevad” mängus. Teine mängija peab kas jagama selle värvi, mille on märkinud mängija, kes jagas värvi muutmise kaardi, või jagama ühe mustadest kaartidest.

Mina tellin värvi + 4 lisakaarti

Kaardikuninganna, kellel on suurim mõju mängu kulgemisele, Tema Majesteet: “Ma tellin värvi teise mängija käigu ajaks ja sina võtad pakist 4 lisakaarti”. Selle kaardi panemisega ei sunni mängija mitte ainult teist mängijat võtma enda ees olevast kaardipakist 4 kaarti, vaid tal on ka võimalus muuta värvi (nagu tavalise värvimuutuskaardiga). Tegevus pärast seda, kui üks mängijatest on selle kaardi asetanud, on sarnane “Võta 2 lisakaarti”.

UNO reeglid – alustame!

Küsimus on, kuidas mängida Unot? Traditsioonilise Uno reeglid on lihtsad ja sirgjoonelised. Mängu alustatakse hoo ja stardipositsiooni tingimustega – iga mängija võtab ühe kaardi. Mängu alustab mängija, kes tõmbab kõige kõrgema väärtusega kaardi. Tegevuskaardid on nullpunkti väärt (ainult selles olukorras). Kui stardimängija on selgunud, segatakse kõik kaardid ja igale mängijale jagatakse 7 kaarti. Ülejäänud kaardid asetatakse lauakese peale näoga alla, nii et kõik mängijad saavad neile hõlpsasti ligi. Mängu alustamiseks keerab diiler ülemise kaardi ümber (millel mängijad saavad kordamööda oma kaardid ära visata) ja asetab selle allapoole pööratud kaartide kõrvale.

Alustav mängija peab panema sama värvi, arvu või sümboliga kaardi ülespööratud kaardile. Näiteks on avatud ülemine kaart sinine kaart, mille väärtus on 9 punkti. Mängija, kelle kord on käes, peab panema kas sinise või 9-punktilise kaardi. Kui mängijal ei ole õige värvi või värviga kaarti (või selleks, et vastased arvaksid, et tal on), võib ta alternatiivina panna ühe aktiivse musta kaardi, mitte ainult selleks, et muuta mängu käiku, vaid ka selleks, et võtta initsiatiiv ja kontroll sündmuste üle enda kätte. Kui mängijal ei ole sobivat kaarti, peab ta võtma ühe kaardi kaardipakist. Kui võetud kaart sobib mänguks, võib seda kohe kasutada. Kui mitte, läheb mänguvoor üle järgmisele mängijale.

Isegi kui mängijal on sobiv kaart, võib ta valida, kas ta mängib selle välja või mitte. Kui ta otsustab olemasolevat kaarti mitte mängida, peab ta võtma ühe täiendava kaardi allapoole pandud kaardipakist (mängija peab igal juhul tegutsema kaardiga).

UNO – Kuidas lugeda punkte?

Sinu eesmärk on vabaneda kõigist oma kaartidest enne vastaseid ja saada esimesena 500 punkti.

Punktiarvestusprotseduurid ja kaartide väärtused:

Kui üks mängija on kõik oma kaardid ära visanud, loetakse ta võitjaks. Seejärel “käivitub” punktimehhanism vastaste käes olevate kaartide väärtuste järgi. Kõikide mängu jäänud kaartide punktide summa kantakse võitja kontole.

See arvutatakse järgmiselt:

  • Numbrikaardid (0 kuni 9) on sama palju punkte väärt kui kaardil olev number(0 kuni 9);
  • “Võtke 2 lisakaarti” on väärt 20 punkti;
  • “Pööratud suund” on väärt 20 punkti;
  • “Jäta käik vahele” on väärt 20 punkti;
  • “Ma tellin värvi teise mängija käigu ajaks” on väärt 50 punkti;
  • “Ma tellin värvi teise mängija mänguvooru jaoks ja sa võtad pakist 4 lisakaarti” on väärt 50 punkti.

Kui esimene mängija viskab viimase kaardi maha, on lisatingimused: kui viimaseks jagatud kaardiks on “Võta 2 lisakaarti” või “Ma tellin järgmise mängija korduseks ühe värvi ja sa võtad pakist 4 lisakaarti”, peab vasakpoolne mängija tegutsema kaartide juhiste järgi, ja alles siis arvutatakse selle mängija kaartide väärtuste summa ja lisatakse võitja kontole.

Ennekõike on mängu kuldne reegel, mis on sügavale iga mängija mällu põlenud, kes on kunagi lubadust andnud, lausuda vastasmängijatele valjusti ja selgelt see maagiline sõna “Uno“. Kui see sõna õigeaegselt välja öeldakse, on see elupäästev sõna, kuid veelgi lihtsam on seda muuta karistuseks:

Kui mängija ei ütle “Uno”, kui tal on üks kaart käes, peab ta võtma kaks kaarti kaardipakist. Karistus antakse siis, kui teine mängija seda märkab, enne kui teine mängija ära läheb. Nagu näete, on kaardimäng Uno üks lõbusamaid viise aja veetmiseks!

KasiinoGuru.ee
KasiinoGuru.ee

Kasiino ja hasartmänguspetsialist